AAtieto.info

Toinen askel

 

Toinen askel: Aloimme uskoa, että joku itseämme suurempi voima voisi palauttaa tervejärkisyytemme

(Step Two: Came to believe that a Power greater than ourselves could restore us to sanity. )

 

Tri Bobin viimeiset sanat Bill Wilsonille voivat osoittautua olevan hänen suurin perintönsä. Puhuessaan AA:n ohjelmasta hän sanoi “Muista, Bill, eipäs pilata tätä hommaa, pidetään se yksinkertaisena”. Toinen askel on hieno paikka alkaa huomata tri Bobin harkittu neuvo.

Kun istuin yrittäen ajatella jotakin nokkelaa tapaa kirjoittaa tästä askeleesta, vanhan lääkärin opastus tuli mieleen jälleen kerran. “Pidä se yksinkertaisena.” Tiedämme, että tri Bob kummitti tuhansia miehiä ja naisia askelten läpi, mutta minkä saatamme olla unohtaneet, on että hän vei väen askelten läpi pahuksen nopeasti. Tämän päivän standardien mukaan kutsuisimme sitä intensiivikurssiksi. Usein viikossa, varmasti kuukaudessa, hänen uudet aloittelijansa olisivat olleet hyvin tiellään suorittamassa loppuun kaikkia kahtatoista askelta. Koska hän tiesi, että kahdennentoista askeleen hyvin tärkeä hengellinen herääminen oli se, mikä oli pitämässä heidät raittiina, tri Bob tuhlasi vähän aikaa ohjaamiseen heitä muiden yhdentoista läpi.

Jos joku meistä olisi joutunut Akronin, Ohion, St. Thomasin sairaalan alkoholistisairairasosastolle silloin, kun tri Bob oli vastaava lääkäri, voin kuvitella, kuinka hän olisi saattanut  esitellä meille toisen askeleen. Ehkä alkoholivieroituksemme puolivälissä, kun sumu oli tuskin poistumassa ja viimeisen juomisen tuska vielä poltti vaikeasti, hän pysähtyisi sängyn viereen ja kysyisi “Oletko nyt valmis yrittämään askeleita?”

Juomishistoriani nopea tarkastelu yhdessä hyvän tohtorin rehellisen jakamisen  joidenkin hänen omista taisteluistaan alkoholin kanssa auttaisi minua ymmärtämään, mistä sairauteni voimattomuusosassa on kaikkiaan kysymys. Hän puhuisi voimattomuudestani ikään kuin se olisi allergia. Ensimmäinen ryyppy laukaisi allergian, mikä sai minut vaatimaan enemmän ja enemmän ja enemmän. ”Se on todella aika yksinkertaista”, hän sanoisi.

Sitten hän ryhtyisi hallitsemattomuusosaan ”Jos juoma on aiheuttamassa sinulle kaikki nämä ongelmat, miksi et ole kyennyt lopettamaan ja pysymään siitä irti?” Hän johtaisi minut läpi lopettamishistoriani lyhyen ja tuskallisen tarkastelun mukana jonkin verran lisää rehellistä jakamista kaikilta ajoilta, kun hän itse yritti lopettaa, mutta ei ollut koskaan löytänyt keinoa pysyä lopettaneena – kunnes nyt. Sumusta ulos sitten, alkaisin nähdä oman alkoholismi ilmentymisen kaavan – viheliäinen kehä, että kun join, tulin humalaan ja kun tulin humalaan, jouduin enemmän ja enemmän vaikeuksiin – ja kun kaikki vaikeudet tulivat tarpeeksi pahoiksi ja yrittäisin lopettaa, silloin hallitsemattomuusosa lankesi ja vaikka menisi viikko, kuukausi tai jopa vuosi, lopussa minut aina vedettäisiin takaisin pullolle ja aloittaisin kehän uudelleen.

“Toivoton”, on se, miksi hän kutsuisi sitä. ”Jos olet vähänkään minun kaltaiseni”, hän sanoisi, “olet täysin toivoton --- se on ihmettä vajaa, mutta ihmeitä ovat ne, mitä näen tapahtuvan täällä joka päivä.” Ja tämä on se, kun hän alkaisi puhumaan toisesta askeleesta.

 “Se on todella hyvin yksinkertaista”, hän sanoisi. ”Uskoinko tai olinko edes halukas uskomaan, että Jumala saattaisi olla olemassa?” ”Sinun ei tarvitse olla varma, että Jumala on olemassa, sinun ei tarvitse tietää sitä, sinun vain täytyy myöntää se varteenotettavaksi mahdollisuudeksi. Tämä on kaikki, mikä on välttämätöntä aloittaa ihme, kerro vain minulle, jos uskot, että Jumala saattaa olla olemassa.”

Voisin tehdä sen! “Olet puolimatkassa sinne, “ hän sanoisi, “se on hienoa! Nyt vain yksi lisäkysymys ja olemme tehneet tämän toisen askeleen asian. Tämä Jumala, jonka myönnät saattavan olevan olemassa, onko hänellä voimaa hoitaa alkoholismiasi? En ole sanomassa, että hän voisi, muistutan vain että voisiko hän tehdä sen, jos hän olisi olemassa?”

”Kyllä, tietysti”, kuulisitte minun sanovan, ”Jos Jumala on, hän voisi varmasti tehdä sen.”

”Onnittelut”, vanha mies sanoisi, ”Tämä on kaikki, mitä siihen tulee. Otit juuri toisen askeleen. Jumala saattaa olla ja hän saattaa auttaa sinua. Todella melko yksinkertaista, eikö olekin. Näen sinut huomenna ja otamme kolmannen askeleen.”

Kiitos, tri Bob. Minkä yksinkertaisen ja arvokkaan lahjan olet jättänyt meille ja voi, kuinka me voimme monimutkaistaa sen!

@ Yhteydenotto | Anonymiteetti | © Copyrights